Home > Info Pengguna > KPDNHEP Pantau Ketirisan Di Sempadan Pulau Sebatik

KPDNHEP Pantau Ketirisan Di Sempadan Pulau Sebatik

TAWAU, 17 JANUARI 2020 – Kementerian Perdagangan dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memberikan perhatian bagi membendung berlakunya ketirisan barangan bersubsidi ke negara jiran (Indonesia) memandangkan kepada faktor demografi Pulau Sebatik di Tawau terbahagi kepada dua buah negara.

Pulau yang terletak kira-kira 15 minit jika perjalanan dengan bot dari bandar Tawau yang dipisahkan kepada Malaysia dan Indonesia itu, hari ini menerima kunjungan Menteri KPDNHEP, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Ketua Setiausahanya, Datuk Muez Abd Aziz, Pengarah Penguatkuasa, Datuk Iskandar Halim Sulaiman dan beberapa pegawai kementerian.

Persinggahan di jeti Pos Sungai Melayu memberi peluang kepada ahli rombongan untuk beramah mesra dengan petugas-petugas yang ditempatkan di jeti tersebut sebelum bergerak dengan bot melalui sungai menuju ke Sungai Aji Kuning yang menjadi perhentian yang memisahkan kedua-dua negara.

Rombongan dibawa melawat serta meninjau secara dekat aktiviti perniagaan termasuk mendengar taklimat mengenai penjualan gas LPG di kawasan ini oleh pihak Petronas. Mereka kemudian diberi peluang untuk meninjau ke kawasan penempatan negara Indonesia yang terletak kira-kira 50 meter dari sempadan negara untuk melihat secara dekat aktiviti serta kehidupan masyarakat di sini.

Datuk Seri Saifuddin serta rombongan kemudian beramah mesra dengan penduduk setempat sebelum ditemu bual media negara jiran itu.

Datuk Seri Saifuddin ketika sidang medianya di Tawau berkata, pihaknya dengan kerjasama Petronas sentiasa mengawasi aktiviti penjualan barang bersubsidi di pulau tersebut seperti gas LPG bagi memastikan ia tidak diseludup atau dijual ke negara itu dengan harga yang jauh lebih mahal dari harga di Malaysia. Datuk Seri Saifuddin yakin, warna tong gas dan saiz yang berbeza menyukarkan untuk melakukan sesuatu perbuatan yang menyalahi undang-undang.

Pegawai-pegawai penguatkuasa diarahkan supaya mempertingkatkan pemantauan di kawasan kepulauan ini dengan bantuan unit-unit penguatkuasaan yang ditugaskan menjaga aktiviti di perairan di sini.

Program turun padang ini memberi peluang kepada pemimpin tertinggi KPDNHEP untuk melihat lebih dekat tentang aktiviti-aktiviti yang dilakukan khususnya di kawasan-kawasan sempadan bagi memastikan tiada penyeludupan atau ketirisan subsidi ke negara jiran.

Sumber : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP.

https://www.kpdnhep.gov.my/ms/media-kpdnhep/berita-kpdnhep/berita-terkini/2020/542-kpdnhep-pantau-ketirisan-di-sempadan-pulau-sebatik